NIEUWS ITEM

Aangescherpte richtlijnen voor burgerhulpverlening en reanimatie tijdens corona

woensdag, 21 oktober 2020 13:26

Update: 9 oktober 2020

Richtlijnen voor reanimatie tijdens corona
Het advies is om hulp te verlenen op de volgende manier:

Beoordeel de ademhaling van het slachtoffer door alleen naar de borstkas te kijken en geef geen mond-op-mondbeademing.Dek de mond en neus van het slachtoffer af met een doek, kledingstuk of mondmasker

Geef wel borstcompressies
Sluit wel een AED aan
Mond-op-mondbeademing is belangrijk. Wel is het zo dat er in de eerste minuten vaak nog zuurstof in het bloed zit. Deze moet worden rondgepompt. Dat doe je door borstcompressies te geven.

Deze richtlijnen bij reanimeren worden op dit moment geadviseerd vanwege het besmettingsgevaar van corona en het oplopende aantal besmettingen.

De richtlijnen zijn een advies. Als je wel mond-op-mondbeademing wilt geven bij iemand waarvan je weet dat hij of zij besmet is, staat dat je vrij. Zeker als het om een partner of familielid gaat, snappen we dat je gewoon wilt gaan reanimeren. Dit staat ook in de richtlijnen.
> Lees het hele advies op de website van de Nederlandse Reanimatie Raad

Richtlijnen voor burgerhulpverleners
Ga niet naar een reanimatie als:

Je tot een risicogroep behoort of als dat voor één van je huisgenoten geldt (je kunt je account tijdelijk aanpassen zodat je geen oproepen ontvangt)
Je positief getest bent op COVID-19 en zolang je door GGD/RIVM als besmettelijk wordt beschouwd
Je je ziek voelt / symptomen van COVID-19 hebt of als dat voor één van je huisgenoten geldt
Burgerhulpverleners van 70 jaar en ouder worden per 9 oktober niet meer opgeroepen omdat het risico voor hen te groot is op ziekenhuisopname, complicaties of zelfs overlijden.

Belangrijk om te weten Als burgerhulpverlener ben je niet verplicht om naar een reanimatie te gaan, als je je hier niet zeker over voelt.

Overige bescherming
Er mogen maximaal 2 hulpverleners (inclusief brandweer/politie) bij een slachtoffer zijn, anderen staan op minimaal 1,5 meter afstand.
Desinfecteer je handen en polsen direct na de reanimatie met water en zeep of met handenalcohol bij een hulpverleningsvoertuig.
Draag een gezichtsmasker
Het zou kunnen dat ambulancepersoneel in beschermende kleding naar een reanimatie toe komt. Dat betekent niet dat het slachtoffer ook daadwerkelijk besmet is.
Na de reanimatie
Krijg je in de periode na de reanimatie klachten die passen bij COVID-19? Volg dan de adviezen van het RIVM. Neem zo nodig contact op met je eigen huisarts.